Amarna-kausi

Faarao Akhenaten ja kuningatar Nefertiti tyttäriensä kanssa. Yläpuolella on auringonjumala Aten ja sen etuosassa ureuskobra.

Amarna-kausi oli faaraoiden Egyptin historiassa kausi, jonka aloitti faarao Akhenaten eli Amenofis IV siirtymällä palvomaan jumala Atenia jumala Amonin sijasta. Amarna-kaudella Egypti menetti otteensa Syyriasta, sillä Akhenaten laiminlöi sotaretket. Faarao Tutankhamon päätti Amarna-kauden, mutta kuoli nuorena.

Amarna-kausi oli muinaisen Egyptin historiassa lyhyt, noin kaksikymmentä vuotta kestänyt aikakausi, joka alkoi noin 1352 eaa. faarao Akhenatenin noustua Egyptin hallitsijaksi ja päättyi noin vuonna 1335 eaa., vuosi lapsifaarao Tutankhamonin valtaannousun jälkeen.

Amarna-kausi on yksi Egyptin historian hämärimpiä ja kiistellyimpiä ajanjaksoja. Sen katsotaan alkaneen silloin, kun faarao Akhenaten muutti hovinsa kanssa Tell-el Amarnaan ja perusti uuden pääkaupungin, Akhetatenin (suom. Atenin horisontti). Samalla hän kielsi kaikki Egyptin vanhat jumalat ja nosti niiden tilalle uuden monoteistisen uskonnon, jossa palvottiin auringonjumala Atonia.

Amarna-kaudella uudistettiin uskonnon lisäksi taidetta. Perinteiset, kaavamaiset kuvataiteen säännöt väistyivät uuden taiteellisen ilmaisun myötä. Amarna-kauden taideteoksissa ihmisillä on pitkät raajat, lättäjalat, pitkänomainen takaraivo, kapeat kasvot ja vinot silmät. Näiden kuvien tarkoitus oli ihannoida faarao Akhenatenin ulkonäköä. Akhenatenin poikkeavan ulkonäön syistä on spekuloitu paljon ja sen aiheuttajaksi on epäilty monia sairauksia ja oireyhtymiä.

Amarna-kausi jatkui Akhenatenin seuraajan Smenkhkharan hallituskaudella. Sen katsotaan päättyneen noin vuosi Smenkhkharan seuraajan Tutankhamonin hallitsijaksi tulon jälkeen, kun hän muutti nimensä Tutankhamoniksi ja muutti takaisin Egyptin entiseen pääkaupunkiin Thebaan. Hän myös palautti Egyptin vanhan uskonnon.

Myöhemmin Egyptin historiassa Amarna-kausi pyrittiin tietoisesti unohtamaan. Amarna-kauden hallitsijoiden nimiä ei merkitty Abydoksen kuningasluetteloihin ja heidän pystyttämiään muistomerkkejä hävitettiin tai niistä raaputettiin pois heidän nimiään ja heitä esittäviä kuvia.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search